Основен архитектураВила от Cotswolds, която показва какво е възможно, когато архитект, строител, занаятчии и собственици се съберат в перфектна хармония

Вила от Cotswolds, която показва какво е възможно, когато архитект, строител, занаятчии и собственици се съберат в перфектна хармония

Къщата от изток. © Paul Highnam / Country Life Library Library Кредит: Paul Highnam / Country Life Library

Тънкото прекрояване и разширение на по-стара къщичка в стил Котсуолдс от архитект Робърт Франклин е примерно есе в духа на изкуствата и занаятите. Джеръми Мъсън съобщава, със снимки на Пол Хайнам.

Село Ийстлич има това мечтано качество, толкова отличаващо се от Котсулдс: къщите, вилите и хана, свободно струпани на хълм, отдолу тече река Лийч.

Две древни каменни църкви стоят изненадващо близо, изказване от факта, че Eastleach е съставял две отделни енории - Eastleach Turville и Eastleach Martin - до 1935 г. Вилите са датирани предимно от 17-ти до 19-ти век и са привлекателни камъни с фронтон и каменни плочки, разделени от градини и катинари, затворени от ниски стени.

Една от тези обособени къщи, 49, Eastleach, наскоро е преустроена и разширена в словото на Cotswolds. Това е образцово произведение в духа на изкуствата и занаятите, скромна къщичка, която е тънко преобразена в нескрита, но омайна къща, която се вписва красиво в околното село.

Обширната и старателна работа, довела до тази трансформация, осигури на имота всяка необходима съвременна полезност. Той беше осъществен между 2014 и 2018 г. (дата от 2015 г. отбелязва завършването на черупката на новата гама) и едновременно спазва и предизвиква дългата традиция на домашната архитектура в този регион, записана и описана от Country Life от ранните години на 20-ти век.

Основната спалня, с отворена рамка на покрива с аркирана арматура и яка. © Пол Хайнам / Библиотека с картини на Country Life

Компактна двойка къщи от началото на 17-ти век в произхода, едноличната къща запазва две фини открити огнища и две тесни стълбища за нов цвят. Южният фронт е преобърнат и има един вход през 19-ти век, когато трябва да се превърне в едно жилище, а къщата е разширена на запад през 60-те години на миналия век с едноетажно каменно кръстовище, което се проектира напред към на юг.

Вилата беше придобита от сегашните й собственици, които работят в света на изкуствата в Лондон, през 2013 г. Те имаха дълги асоциации с района - възхищавайки се най-вече на архитектурата и усещането за такива къщи като имението Келсмкот, Уестуел Манор и имението Аблингтън - и имаха първо място откри Ийстлич на разходки при престой с приятели наблизо.

Новата кухня-хол-трапезария в източния край. Масата е изработена от Christopher Clark Workshops за дизайн на Lutyens. © Пол Хайнам / Библиотека с картини на Country Life

Въпреки че къщата беше идеална по много начини, новите собственици искаха да добавят хол с по-голям размер и главна спалня, за което се нуждаеха от подходящия архитект. С помощта на консултантските услуги на агенцията RedBook те бяха запознати с високо опитния и базиран в Котсулдс Робърт Франклин.

Г-н Франклин подходи към задачата да преустрои къщата от тези първи изисквания, като добави допълнителен акцент върху лекотата в новата гостна и идеята, че кухнята също трябва да бъде стая за ежедневието, с маса с изглед към градината в източния край на къщата. Работил е със Саймън Баргъс от семейната строителна фирма Barguss Construction, базирана в Бърфорд.

Г-н Франклин, който е учил архитектура в Оксфорд Брукс, има 40-годишен опит, работещ върху къщи в Котсуолдс. Той започва своята практика през 1978 г. и работата му включва много дискретно, обмислено разширяване и прекрояване на възхитени имения и големи ферми, включително Old Farm, Swinbrook и Asthall Manor, Oxfordshire, както и проекти в Rousham Park и Cornbury Park.

Той характеризира своя подход като „романтичен прагматизъм“, като заимства фраза, създадена от Питър Дейви, автор на „Архитектура на изкуствата и занаятите“, представляваща, той отбелязва, „процес на въображение, основан на историята“. Това е подход, който корени съвременното развитие на една сграда в контекста на нейното минало.

Южната предна част, показваща оригиналните къщи вдясно и новото продължение вляво. © Пол Хайнам / Библиотека с картини на Country Life

Освен цялостно обновяване и реставрация на вилата, беше взето решение за събарянето на едноетажната добавка от 60-те години и създаването на двуетажна структура, която да я замени. Първата идея беше да се изгради в отпечатъка на съвременната работа, за да се създаде сграда по Т-образен план с ясно определен фронтон, отнасящ се до образца на Горна Дорвал Къща, Сапъртън, от Ърнест Барнсли. В случай обаче планиращите местни власти поискаха разширението да бъде върнато малко от южната линия на вилата от 17-ти век, за да се изясни коя е новата и коя стара.

В резултат на това новото разширение е компресирано в леко клиновиден план на северозапад. Това има много изкуство и занаяти, когато се гледа от лентата, особено там, където издигащата се земя среща ниския прозорец на капандури, сякаш цялото е излято в или може би издълбано от пейзажа.

Прозорците с южно изложение на разширението са детайлизирани с традиционните капелни отливки и на приземния етаж това се простира върху двата прозореца. Отгоре е разположена централна двускатна капандура, съвпадаща с тази на южната страна на оригиналните къщи.

Цялостното качество на каменната конструкция и покрива показва уменията, достъпни за работа в традиционни стилове. Камъкът, използван за новата южна кота, е материалът от 60-те години на миналия век, като финият детайл е в камък за баня.

Новата гостна, с каменни прозорци, облицовани с камъни и ламперия и камънен комин. © Пол Хайнам / Библиотека с картини на Country Life

Скромно мащабирано, едноетажно разширение беше добавено и към източната страна на къщата, по-скоро по начина на работа на Лютиен, с плътни дъбови рамки на ниски каменни стени и покрити с каменна плоча, създавайки хол-трапезария зона, която се отваря към градината.

Ограждащата рамка на площадката е проектирана от г-н Франклин във връзка с Рупърт Голби, с ясно изразени „градински стаи“, образувани от каменна настилка и дъбова ограда, дъбова лоджия и водна функция на оста със залата за закуска.

Г-н Голби има голям и лоялен следване в Котсулдс и съветва градините на Дейлсфорд. Той тренира в Kew, но също така служи за чиракуване с Розмари Верей, доайен от селската градина в Котсуолд. Засаждането му има за цел да създаде меко, артистично английско усещане към обстановката на къщата, което подчертава интимността на парцела, както и обстановката му в селското село и пейзажа.

Скромна лятна къща от 90-те години на изток от къщата е фино приспособена - с покрив от херпес зостер и фенер отгоре - от г-н Франклин. Той служи като отделна библиотечна стая или кабинет, с лице към кухнята през градината, предлага място за работа или четене.

Елегантна простота: новото конзолно стълбище с железен балюстрад, част от реконструкцията и разширяването, което се проведе между 2014 и 2018 г. Кредит: Пол Хайнам / Country Life Library

Задаването на новата двуетажна добавка изискваше интересна елисия от предложения план за приспособяване на ново стълбище, което беше направено с голяма елегантност. Всъщност тя образува полукръгла стълбищна кула, внимателно калибрирана, за да се впише просто в склона на покрива на север и запад, с каменни конзолни стълбищни стъпала, направени от Jeremy Wells от Wells Masonry Solutions, в близост до Челтнъм, която също осигурява външната облечена каменна конструкция (с изключение на квотите).

Извитото стълбище е рамкирано от елегантен баластра от желязо, почти италиански в своята простота (фиг. 3). Деликатната железария е направена от 91-годишния местен ковач Фред Харис, който работи със сина му Мартин, който също отговаря за всички арматури на желязната врата в цялата къща.

Ежедневно антре от северната страна води към кухнята и трапезарията на изток и към трапезарията на юг. Разположението на стълбището означава, че подходът към основния апартамент за спалнята е чрез удобна по размер стая за рисуване, което прави последната част от обикновения живот на къщата, а не помещение един от друг.

Изучете интериора. © Пол Хайнам / Библиотека с картини на Country Life

Новата гостна се радва на добра вечерна светлина, а прозорците й с „каменни“ каменни мекиони доминират в южната и западната й стена. Стените са облицовани с характерен характер от 18-ти век, с камък, оформен с болеки, изработен в камък, проектиран от г-н Франклин, като релсата на стола или дадото се позовава на подробности за края на 17-ти век, които се спират на ъглите и архитравите - фина вариация на по-познати детайли.

Ламперията и каменната огнена ограда са направени и монтирани от майстора на Gloucester Стивън Бейт от Vinycomb Bate, който работи с Barguss Construction. Интериорната декорация е извършена от Джон Маккол, а цветът на хола, за закуска Farrow & Ball Green, е оцветяващ цвета на градината, видян през прозорците на юг. Той създава перфектния фон за прекрасната колекция на съвременните британски картини на собствениците.

Главната спалня, разположена над трапезарията, е забележително почитание на традиционната архитектура, с отворената рамка на покрива с аркирана арматура, като сърмени конци опират на външните стени. Солидната, здрава работа на дъб е на Shield Woodworking от Kingham, която доставяше и монтираните шкафове и седалките от дъбови прозорци в тази стая и на други места.

Южна кота, наблюдавана от перголата. © Пол Хайнам / Библиотека с картини на Country Life

Той преобразява чудесно помещението на къщата, с прекрасни гледки към селото и страната отвъд, обрамчена чрез каменна дограма и ръчно издути прозорци от олово стъкло. Разпадащите се дървени дограми на старата част на къщата бяха заменени с оловни светлини в значителни подкадри от 17-ти век, оформени от дъб в стил 17-ти век.

Това е нежна, но самосъзнателно традиционна къща, умишлено отразяваща специалното качество на обстановката, пейзажа и архитектурния характер на селото си.

Селото отдавна е част от имението Хатероп, собственост на семейство Базли от 1860-те, но къщи и ферми, които остават в пряка семейна собственост при смъртта на сър Томас Базли, са продадени на Ernest Cook Trust през 2002 г. Това е било щастливо решение, тъй като доверието се счита широко за модерен земевладелец и активно запазва характера на селото и подкрепя неговия живот и институции; земята наоколо е предимно обработвана по биологичен начин в запас и за ползване.

Всекидневната. © Пол Хайнам / Библиотека с картини на Country Life

Завършен през 2018 г., 49 г., Eastleach е модел на съвместно упражнение между архитекти, клиенти, строители и специалисти по занаяти, за да се създаде фина, красива къща. Усилията на клиентите са да създадат нещо за себе си, което също допринася за характера на селото и което от своя страна е присадено в пейзажа.

В духа на Cotswolds Arts and-Crafts, приносът на Робърт Франклин и Barguss Construction е подходящо записан, като имената им са нарязани на камък в северозападния ъгъл на къщата, като инициалите на клиентите им са в диамантена форма и каменна дата защитена от качулка по-горе. Бъдещите минувачи ще са наясно, че това е архитектурно проектирана гама, построена от местни майстори и направена да издържи.


Категория:
Джейсън Гудуин: Как да превърнем величествен, но нещастен елен във фризер, пълен с храна
Поглед във ВРЧ, изданието на „Приятелски живот“, издадено от гостите на принца на Уелс