Основен архитектураPitshill House: 20-годишна реставрация, която създаде едно от най-добрите места в Западен Съсекс

Pitshill House: 20-годишна реставрация, която създаде едно от най-добрите места в Западен Съсекс

Южна кота от градината в Pitshill House, Западен Съсекс © Paul Highnam за библиотеката с картини на Country Life Кредит: Paul Highnam / Country Life Pictur
  • Топ история

Основен проект за реставрация оживи Къщата на Pitshill от 18 век и градините й. Работата включваше много повече от обикновен ремонт, както обяснява Джон Мартин Робинсън, с фотография на Пол Хайнам за библиотеката с картини на Country Life.

Pitshill House стои на зрелищно място точно на запад от Петуърт в Западен Съсекс, с обширни гледки към озеленен комба към Южните Даунс.

Паркът е създаден през 1830-те, като прави преден план на възхитителните гледки. Това беше тема на един от лилавите пасажи на Ian Nairne в сериала „Сгради на Англия“: „Ситуацията е великолепна дори за околностите на Петуърт; за него има сайт Белведере, който гледа на север към Блекдаун и на юг към границите. Долината на юг е красиво озеленена по начин от осемнадесети век; той веднага е аутсорсиран от превъзходния природен пейзаж отвъд.

На мястото има къща от 17-ти век. В сегашния си вид обаче сградата е хладно неокласическо творение с гладка фасада от камък Портланд, която е обект на възхитителна седемгодишна програма за реставрация от Чарлз Пиърсън. Това обаче включваше много повече от обновяване и ремонт; той също изисква значителни основи, реконструкция и подобряване на архитектурата. Резултатът е примерна селска къща в класическата традиция, която получи награда за грузинска група през 2017 г.

Къща с басейни в Pitshill House, Западен Съсекс © Пол Хайнам за библиотеката с картини на Country Life

Редица дизайнери са участвали в скорошната работа. След като имотът е придобит от г-н Пиърсън, той наема като архитект Кристофър Малърууд, който вече е работил за него в Лондон и Шотландия. Г-н Smallwood беше отговорен за цялостната концепция още през 2000 г., по-специално за подобряването на централната зала, за да се създаде великолепно пространство, поставяне на второстепенно стълбище и освежаване на мансарден покрив с допълнителни спални, както и нова веранда на Doric към западния вход отпред.

Вход отпред в Pitshill House, Западен Съсекс © Пол Хайнам за библиотеката с картини на Country Life

За тази работа бяха получени съгласие за строителство в списъка и разрешение за планиране, но програмата беше проведена от дълги, очертани преговори за нов маршрут за пешеходна пътека и мост през имота и едва през 2010 г. тази сграда най-накрая започна да работи, По това време г-н Smallwood се пенсионира и проектът е поет от McLeod & Aitken, фирма от Абърдийншир, която също е работила върху имението на Pearsons 'Dunecht.

Едуард Булмър беше препоръчан да работи върху интериора от Чарлз Марч (сега херцог на Ричмънд), за когото г-н Булмър беше работил в Гудууд, а Giles Quarme & Associates бяха избрани за архитекти за новия свод на мазилката над главното стълбище.

Стълбище в Pitshill House, Западен Съсекс © Пол Хайнам за библиотеката с картини на Country Life

По време на последната фаза, Sandy Baxter, опитен местен строител, беше поет заедно с екип от водещи занаятчии, включително зидарите на Chichester Stoneworks (бившите катедрални работи) и Stephen Pettifer от Coade Ltd; Стивънсънс от Норич за гипсови работи; Hesp & Jones за боядисване и позлатяване; Джери Ротман за дърворезба и изработка на шкафове; и AT Cronin за окачване на прозорци и тапицерия.

Саймън Джонсън от Бат пое градината и по-широкия пейзаж, който обхваща реконструиран ха-ха и ремонт на къща с черупки, както и партер и лятна къща. Фино подробните резултати дължат много на собственото участие на г-н Пиърсън в схемата и разбирането, че естетиката на късната регенция е най-подходяща за историческия характер на къщата, тъй като се е развила.

Shell House в Pitshill House, Западен Съсекс © Пол Хайнам за библиотеката с картини на Country Life

Къщата от 17-ти век, първоначално наречена Холмс, беше дело на зидар на Петуърт и имаше фронтони и стърчаща двуетажна веранда, подобна на оцелялата Дийн Хаус в близкия Тилингтън. Той е записан на чертеж от 1785 г. от SH Grimm, швейцарският антикварен топограф, който записва сградите на Съсекс.

Имението е придобито през 1760 г. от Уилям Митфорд, кадет на Northumberland Mitfords от Митфорд. Синът му Уилям наследява през 1777 г. и реконструира къщата като свое седалище, придобивайки планове от Джон Соун.

Извършена е схемата на Soane за добавяне на нова гама с две големи правоъгълни приемни (сега трапезария и трапезария), обграждащи централна зала, за да се създаде нов източен фронт, въпреки че екзекуцията е на Джон Ъптън, геодезист на имението на Петуърт, под ръководството на самия Митфорд, който имаше репутация на любителски архитект. Работата е завършена до 1800г.

Южно антре в Pitshill House, Западен Съсекс © Пол Хайнам за библиотеката с картини на Country Life

Новият главен източен фронт е облицован с бял портландски камък, а останалите възвишения са залепени, за да съвпаднат, с гладко укрепена рустикация към приземния етаж.

Централният фронтон има палмови клони на Coade, рамкиращи окулт, а балюстрадите на парапета на покрива също са камък Coade. Детайлите на фронтона и вдлъбнатите осмоъгълни панели от двете страни на прозореца на първия етаж показват личната ръка на Митфорд и неговия геодезист Ъптън, но планът и добрите пропорции следват чертежите на Соун.

По-нататъшната работа е извършена в гръцки дух през 1830-те от Уилям Таунли Митфорд (1817–89), като в този момент входът е преместен на запад и целият е направен в компактен правоъгълен блок. Околният парк също беше озеленен по това време.

Пейзажен изглед в Pitshill House, Западен Съсекс © Пол Хайнам за библиотеката с картини на Country Life

Украсата с деликатни класически корнизи и мраморни комини в основните стаи датират до голяма степен от тази фаза на работа. Синът на Уилям Таунли, Кол Уилям Кениън Митфорд (1857–1943), от своя страна добави едноетажно разширение за билярдна стая на север в края на 19 век.

След смъртта му къщата и паркът са продадени през 1959 г. от Уилям Слейд Митфорд на сър Colville Barclay, 14th Bt. В съответствие с консенсуса след Втората война за намаляване и правене на къщи по-управляеми, новият собственик разруши крилото и верандата на билярдната стая и премахна таванския етаж, като направи на негово място плосък покрив.

Въпреки това олекотяване на тъканта, югоизточният ъгъл на къщата страда от все по-голямо спускане, тъй като е построена върху изградена на земята. Постепенно къщата се влоши от липса на поддръжка.

През 1997 г. той е купен от г-н Пиърсън, който планира да го възстанови като своя основна селска къща. Той не е предполагал, че ще са необходими 20 години за завършването на проекта.

Южна кота от градината в Pitshill House, Западен Съсекс © Пол Хайнам за библиотеката с картини на Country Life

Мистър Пиърсън е вторият син на 3-та висконтска каудра и след смъртта на баща му наследи голямото имение Дюнехт в Абърдийншир - по-големият му брат Майкъл наследи Cowdray в Съсекс. Той продаде грозната викторианска къща в Дюнехт, като възстанови стара къща на кулата на нейно място, но запази цялата земя, и купи Pitshill в Западен Съсекс като своя основна селска къща.

Той донесе част от съдържанието на Дюнехт на юг, особено фините грузински портрети в трапезарията и създаде нова колекция специално за Pitshill: картини, свързани с темата на аркадския пейзаж и подходящи мебели Regency.

Дневна за гости в Pitshill House, Западен Съсекс © Пол Хайнам за библиотеката с картини на Country Life

Ключът към съживения интериор е централната стълбищна зала, почти квадратна в план и издигаща се на цялата височина на къщата. Той беше развален през 50-те години на миналия век, когато се сдоби с плосък таван с утилитарна светлина на покрива, по-скоро като оранжерия, отколкото на елегантен грузински подвес. Новият мазилен купол е флуидиран велариум от производното на Пантеон, който рамкира централен окулт и има приставки с пирански орли.

Важна подробност е вмъкването на междинния фризов химьон около стените на ниво първи етаж, което помага да се определи архитектурното пространство.

Като декориран от г-н Булмър, стените на нивото на приземния етаж са мраморни, а горната част е боядисана в неокласическо зелено, образувайки подходящ фон за големите класически пейзажи на Антонио Зучи. Първоначално те са рисувани за залата на Робърт Адам в Комптън Верни във Уорикшир, откъдето са били извадени и продадени в Америка преди Втората световна война.

Учете в Pitshill House, Западен Съсекс © Пол Хайнам за библиотеката с картини на Country Life

Придобитите за Pitshill, техните великолепни вдъхновени от Адам рамки са проектирани от г-н Булмър, издялани от Джулиан Стенли и позлатени от Саймън Купър и г-н Стенли. Г-н Булмър проектира позлатените стълбове за чаши и пелети в хола и трапезарията; последният е облепен с пурпурно стадо от Алисън Макдермот като фон за грузинските портрети от Дюнехт.

Рисунката е боядисана в зелено (аква) и плътно окачване на слоеве от класически пейзажи е изравнено с Елизийските гледки от прозорците. Превъзходните стъклени полилеи в тези стаи и полилеят Ormolu Colza с нюанси на лалета в залата на стълбището припомнят фините светлинни фитинги Regency от Hancock & Rixon, доайените на тяхната търговия, в замъка Уиндзор.

Макар и исторически информиран, декорацията и обзавеждането са спокойни и удобни, както е подходящо за семеен дом. Това е особено очевидно в серия от очарователни спални, включително тези в новия мансарден покрив. Те и елегантното овално стълбище към последния етаж са нови дизайни.

Южна кота от градината

Основните стаи запазват своето богатство от исторически детайли, включително позлатени корнизи от корнизи, мраморни комини и каменния под на стълбищната зала, която се запазва от г-н Петифер.

Възстановяването и възраждането на самата къща са съчетани от грижите, посветени на околния пейзаж, основани на внимателни изследвания на г-н Джонсън. Тази работа възстанови историческите особености и добави подходяща нова работа, по-специално заградения с изток източен партер, с нови статуи на Коуд и палата на басейна, който помага да се изкорени важният източен фронт в обстановката му. Грузинската раковина, рядко оцеляла, е ремонтирана и завършена и отново е забележителна особеност на Pitshill.

Резултатите от цялата тази внимателна работа, която е много повече от проект за опазване, е да превърне Pitshill в едно от най-добрите места в Западен Съсекс.

Трапезария в Pitshill House, Западен Съсекс © Paul Highnam за библиотеката с картини на Country Life


Категория:
Селски живот днес: Чайката, която отлетя с куче в клюна си
Джейсън Гудуин: Крайно време е да имаме „Ден на старите дами“ по подобие на леля ми Пух, шпионинът от Борнео