Основен архитектураWoodhall Park, Хартфордшир: Примерен пример за реставрация, който подчертава значението на цвета в грузински интериор

Woodhall Park, Хартфордшир: Примерен пример за реставрация, който подчертава значението на цвета в грузински интериор

Западният фронт на къщата.

Скорошната реставрация на Woodhall Park подчертава поразителното значение на цвета в нашето разбиране за грузински интериори, както обяснява Джон Мартин Робинсън. Снимки на Пол Хайнам

Паркът на Уудхол е създаването на две прословути индийски набоби, сър Томас Румболд (д.1791) и Пол Бенфийлд (1742–1810). И двамата мъже се разрастваха изключително бързо и бързо през 1760-те, след победата на полковник Робърт Клайв в Plassey през 1757 г., отчасти чрез финансови сделки с съюзника на Англия, Nawab of Carnatic. И двамата наботи се завърнаха в Англия, за да инвестират новите си богатства в селски имот и да спечелят политическо влияние чрез закупуването на парламентарни места. И двамата бяха обект на бурни риторични атаки от Едмънд Бърк.

Румболд влезе във военната служба на Източноиндийската компания и беше помощник на лагера на Клайв в Плеси. Върнал се в Англия богат човек и възложил на Томас Левъртън (1743–1824), съвременник на по-познатите Робърт Адам или Джеймс Уайат, да построи сегашната къща (да замени къща на Тюдор, собственост на семейство Ботелер и изгорена през 1771 г. ). Двамата мъже се бяха срещнали чрез градски връзки: Левъртън беше надзирател на пожарната компания "Феникс" и компанията "Лайвърс ливър".

Дизайнът на Левертън за къщата е изложен в Кралската академия през 1777 г., същата година, в която Румболд осигурява - след предишен опит - управлението на Мадрас. При заминаването си през декември Румболд делегира изпълнението на схемата на адвокатите си, отделяйки 14 155 британски лири за договора и им оставяйки право да правят промени в дизайна. Докато е в Индия, той е участвал в противниковите военни действия с французите в Пондичери и е създаден баронет през 1779 г. Плащанията за Левъртън се записват в сметката на Румболд в Goslings Bank (сега част от Barclays).

Горната част на Стълбищната зала е върната към първоначалната си цветова схема. Вмъкнатите картини са по-късно допълнение.

Сър Томас се завърна в Англия и буря от критики. Работата по къщата изглежда продължава непрекъснато, а през 1782 г. е окачена печатница, което доказва, че сградата е била структурно завършена към този момент. Плановете на Левертън са публикувани в New Vitruvius Britannicus I (1810) като плочи 27 и 28. Основната промяна в изпълнението е замяната на побратимено императорско стълбище с един полет.

Площите за удоволствие и оградената градина около къщата са заложени от Уилям Малкълм и Син, разсадници от Стоквел и ландшафтни дизайнери, през 1782–83. По-късно Джоузеф Пакстън предприе чиракуване в градината със стени.

След като изпадна с най-големия си син, сър Томас насочи в завещанието си Уудхол да бъде продаден в полза на децата от втория му брак. Имението, къщата и съдържанието са придобити за 125 000 британски лири през 1794 г. от Бенфийлд, по прякор граф Рупи, при завръщането си в Англия от Мадрас. Бенфийлд е син на дърводелец и два пъти е уволнен от службата на Източноиндийската компания заради спекулации. Веднага се зае за значително разширяване на имота.

Конзолното стълбище включва елегантна желязна балюстрада. Залата е осветена отгоре от светеща светлина.

Бенфийлд удвои височината на свързващите крила, които в дизайна на Левъртън бяха малко повече от стените на екрана за сервизни кортове. Повече информация се предоставя от данните за продажбите на 1801, които подробно описват настаняването. Обновеното северно крило съдържаше „столична библиотека“ и нова трапезария, заместваща „Левъртън“ в централния блок (която по-късно беше превърната в музикална стая). Южното крило съдържаше допълнителни услуги за настаняване, а горе, бяха осигурени допълнителни легла и съблекални.

Архитектът не е известен, но може би може би е бил Левертън, който е починал през 1824 г. Какъвто и да е случаят, новото произведение допълва старото. Повечето от интериора са украсени с прости корнизи Regency и рози на тавана. Има и няколко игриви готически спални.

Външността както на къщата на Румболд, така и на допълненията на Бенфийлд е красиво изпълнена в бяла тухла с изискани класически корнизи от портландски камък. Западният фронт е украсен с каменни плочи Coade и служи като вход отпред, но по-късно на изток от къщата е добавен добре пропорционален едноетажен портик.

Наскоро възстановената печатна зала.

Бенфийлд нямаше да се радва дълго на новото си място. В Лондон той създава банка през 1793 г. със спекулант, наречен Уолтър Бойд, неясен шотландец. Те фалшиво фалирали през 1799 г. Бенфийлд избягал на континента и здрач от бедност. Уудхол е бил иззет от правителството от името на кредиторите и е продаден - след един неуспешен опит - през 1801 г. на Самюъл Смит, измамник на много по-сигурно базирана английска банкова династия.

Уилям Уилбърфорс, роднина на Смитс, черпи религиозен морал от приказката за двете набоби: Румболд „пресен от Индия и капещ със злато“, изграждащ „великолепно жилище“, но умира след дезинсериране на най-големия си син и Бенфийлд „добавяйки великолепно крило “, но обречено на бедност и изгнание. Той цитира десетата сатира на Ювенал за безсмислието на амбицията на Александър Велики.

В данните за продажбите от 1801 г. централната стая на долния етаж на север е описана като „етруски салон“; сега се превърна в антрето (въпреки че е запазило името си). Друга промяна беше възстановяването на използването на трапезарията на Левертън и превръщането на Бенфийлд в северното крило в билярдна стая.

Един от чертежите на печата, идентифициращ отпечатъците по номер. В комина е името на неговия дизайнер Р. Паркър и датата 1782.

Като цяло грузинският характер на къщата е бил грижливо запазен през целия 19 век, като има само малки промени и саниране. През 1833–34 г. паркът с елени е разширен, изградена е парковата стена и е издигната Лодонеска Хертфорд Лодж. Официална градина с тераси с парапети, реставрирана през 2016 г., е направена на западния фронт около същото време, за да постави зеленина и потънал ха-ха. Вътре е въведено централно отопление и месингова решетка за пода в подножието на задните стълби е гравирана „Methleys Patent 51 Frith St, 1833“.

Следващата фаза, около 1860 г., включва добавянето на характерни викториански позлатени рококо декорации към тавана на хола. Тази стая все още запазва великолепния си изваян комин от бял статуя от мрамор, описан подробно в подробностите от 1801 г. Вероятно от Джон Флаксман, за когото се знае, че е работил за Левъртън като млад човек, или Джон Бейкън, който е направил паметника на Румболд в църквата на Уотън.

Други тактически намеси вероятно също са направени през 1860-те. Например, неотдавнашен анализ на боята от Кати Хасал показа, че панелите по стените на стълбището първоначално са празни, но сега те включват гризаи от четирите сезона в стила на Биаджо Ребека (който почти сигурно отговаря за етруската украса във входа зала). Възможно е, следователно, те да бъдат преместени в сегашното си положение през 1860 г. от други места в сградата.

Етруският салон, който става входно антре след 1801 г. Картините са върху платнища, залепени на стената.

Лунетите по-нагоре са изпълнени с картини върху платно на четирите континента и търговията им от неидентифициран викториански художник.

Когато за последно е обхванат две статии в Country Life (януари-февруари 1925 г.), къщата запазва съдържание, което е прехвърлено при продажбите на Румболд и Бенфийлд. Сър Хю Робъртс откри, че голяма част от това е доставено от водещите лондонски производители на неокласически мебели Ince и Mayhew. За съжаление мебелите са разпръснати след смъртта на полковник Абел Х. Смит през 1931 г., когато семейството се изселва и къщата е пусната в училището Хийт Маунт.

По това време къщата вече се смяташе за твърде голяма, "неудобна ... и неудобна за съвременните условия", според Avray Tipping в Country Life. Той описа Woodhall като пример за това как една велика селска къща може да бъде приспособена за модерна употреба, не чрез драстични промени, а чрез ограничаване на „обичайно заетата зона“. Той предложи да се затвори мазето, северното крило, големи стаи за трапезария и трапезария и да се приведе кухнята до приземния етаж в съседство с Печатната зала в южното крило, който може да се използва като трапезария. Тази разумна формула предсказа вътрешната адаптация на много английски селски къщи след Втората световна война.

Настоящите собственици, Ралф и Александра Абел Смит, живеят в конюшни от 18-ти век (на мястото на къщата на Тюдор, която преди датира къщата). Те бяха превърнати от покойните Томас и Алма Абел Смит в резиденция през 50-те години на миналия век от Дарси Браддел, архитект, препоръчан им от Кристофър Хюси от Country Life.

Г-н Абел Смит е пренасочил парка към ландшафтен план, подготвен от Джон Фибс през 1984 г. Той и съпругата му също са работили за възстановяването на някои от най-важните интериори на къщата. Трите основни стаи - Печатната зала, етруската зала и стълбищната зала - са реставрирани през 60-те години с безвъзмездни средства от Съвета за исторически сгради. В по-новите реставрационни работи, предприети след 1995 г. във връзка с английското наследство, е очевиден по-научният и научен подход към реставрацията на интериора, който се появи в края на 20 век след реставрацията на Къщата на Спенсър, Ъппарк и Уиндзорския замък.

Първата стая, към която се обърнаха, беше Печатната зала. Той е облицован с 350 гравюри, рамкирани с гирлянди и фестони, като картините образуват „пълен сборник от познавачите на времето“, микрокосмос на английски вкус на Grand Tour, както е описано от Франсис Ръсел ( Country Life, 6 октомври 1977 г. ). Консервационната работа беше извършена от Алисън Макдермот, експерт по хартия и тапети.

Източният фронт с по-късно портик.

Всички отпечатъци бяха извадени, почистени и преместени върху японска хартия за облицовка, а оригиналният цвят на зелена хартия на синьото вердитер беше възстановен. Плановете за мастило и измиване на дизайна оцеляват, заедно с придружаваща книга, идентифицираща всички теми. Това също така назовава неясния създател на стаята Р. Паркър и датата 1782.

Следващата фаза на работа съживи Стълбищната зала, великолепно централно пространство на пълна височина. Ремонтите са извършени на два етапа, контролирани от архитектурния архитект Питър Скот, препоръчани от сър Хю Робъртс. Преди това той е работил по реставрацията на Кларънс Хаус и параклиса Роял в двореца Сейнт Джеймс. Първата работа беше ремонт на рядката конструкция от ковано желязо и повторно остъкляване на куполното покритие на Левертън през 2008 г.

Второто, проведено през 2011—12 г., беше пълното възстановяване на ефектната оригинална цветова схема в нюанси на лавандула и сиво, със стълбищна балюстрада в бяло и златно, след проучвания на г-жа Хасал. През 19-ти век стените са били боядисани в бледо синьо, а балюстрадата в черно, така че трансформацията е драматична.

Резултатите разкриват стълбищната зала като един от най-впечатляващите английски неокласически интериори, внимателните цветови хармонии, разкриващи пълното въздействие на нежната декорация от мазилка, която почти сигурно е изпълнена от Джоузеф Роуз.

Консервационните работи също са извършени във входното антре, с укрепване, ремонт на комина Bossi и почистване на бояджийството и класическите кръгли на платно, залепени по стените. Рисуваната декорация е базирана на вазите на Хамилтън и предмет на класическите рундели
е историята за Купидон и Психея.

Изследванията на г-жа Хасал показаха, че съществуващата схема е обновяване на средата на 19-ти век на оригиналните цветове на Левертън, повтаряйки сиво-синия фон на 18-ти век за стените и подобна етруска палитра от кафяви, червени и окраси за тавана.

Цялата тази възстановителна работа е станала възможна благодарение на успеха на по-широкото имение на Woodhall и неговите търговски предприятия, включително горско стопанство, земеделие и търговски и жилищни наеми. Той също така представлява само част от целите за опазване, наблюдавани от сегашните собственици, които включват засаждането на 40 000 дървета и много мили живи плетове. Продължаващият успех на имението се надяваме да продължи възстановяването на къщата.


Категория:
Великолепна къща на собствената си глава в The Lizard, най-забавното място във Великобритания
Мечтайте за втори дом за по-малко от 500 000 британски лири